یکی از رایج ترین درخواست هایی که به عنوان یک مالک ممکن است از مستاجر خود داشته باشید رسیدگی به تعمیرات و نگهداری منزل است. یکی از مسئولیت های مالک فراهم نمودن مکانی قابل سکونت برای مستاجر است. از این رو در هنگام مواجه شدن مستاجر با مشکل، رسیدگی به تعمیرات و پرداخت هزینه های ناشی از آن را از وظایف صاحبخانه می داند.
رسیدگی به درخواست های مربوط به تعمیرات و نگهداری از مسئولیت های یک مالک است و هیچ شکی در آن نیست. اما همیشه رسیدگی به این درخواستها از وظایف صاحبخانه نیست. انجام کارهای مربوط به تعمیرات مبحثی قابل بحث است. همچنین می تواند کمی برای مستاجر و مالک گیج کننده باشد. اینکه در نهایت چه کسی باید هزینه های ناشی از تعمیرات را پرداخت کند.
رسیدگی به تعمیرات و اموری که در نهایت موجب ایجاد محیطی امن و سالم خواهد شد از مسئولیت های مالک است. اما رسیدگی به کلیه تعمیراتی که ناشی از سهل انگیر و غفلت مستاجر باشد از وظایف مستاجر است.
فهرست مسئولیت های مالک برای تعمیرات
چرا با رسیدگی به تعمیراتی که از مسئولیت های مستاجر است جیبتان را خالی می کنید؟ بهتر است بدانید که در چه شرایطی شما مسئول پرداخت و رسیدگی به تعمیرات هستید. از این رو ما در این مقاله مسئولیت های مالک در برابر مستاجر را برای شما روشن می کنیم. معمولا مسئولیت های مالک از شهری به شهر دیگر و بسته به نوع قرار داد اجارنامه متفاوت است.
۱- مسئولیت های مالک در رسیدگی به امور لوله کشی
مشکلات مربوط به لوله کشی یکی از شایعترین مسائلی است که مستاجران با آن مواجه هستند. این مسائل ممکن است ناشی از نشت آب، توالت مسدود شده و مواردی از این قبیل باشد. تمامی مسائل مربوط به لوله کشی ممکن است موجب ایجاد جوی نامطلوب در هنگام اقامت مستاجر در ملک شما شود. همچنین ممکن است نیاز به تعمیرات شدیدی داشته باشید.
رسیدگی به مسائل فوق از مسئولیت های مالک است. شما به عنوان یک صاحبخانه باید کارهای مربوط به تعمیرات لوله کشی را در اسرع وقت انجام دهید. اما هزینه های ناشی از این تعمیرات در شرایط زیر که در ادامه گفته شد نباید همیشه بر دوش مالک خانه باشد.
- مسدود شدن توالت : اگر در طول تعمیر متوجه شدید که توالت به دلیل سهل انگاری مستاجر بسته و متلاشی شده است، از مستاجر خود بخواهید هزینه های تعمیرات را بپردازند. اما اگر مسدود شدن توالت به دلیل قدیمی و فرسوده بودن لوله ها یا شکسته شدن آن باشد، رسیدگی به تعمیرات و پرداخت هزینه های ناشی از آن از مسئولیت های مالک است.
- چکه کردن آب : معمولا چکه کردن آب در شیرهای آب در سینک آشپزخانه و سردوش حمام رخ می دهد. باقی ماندن آب در توالت نیز از مسکلات مربوط به لوله کشی است. معمولا مشکلات مربوط به چکه کردن آب به دلیل نامناسب بودن واشر است. همچنین باقی ماندن آب در توالت نیز به دلیل شکسته شدن یک قسمت پلاستیکی در مخزن آب است. تمامی این موارد قطعاتی مصرفی هستند که در زمان مناسب باید جایگزین شوند. از این رو عوض کردن موارد مصرفی از وظایف مستاجر است. اما اگر به هر دلیلی شیر آب یا کل توالت نیاز به تعویض داشت رسیدگی به این امور و پرداخت هزینه های آن از مسئولیت های مالک است.
- ریزش آب: اگر از سقف واحد شما آب ریزش می کند صاحبخانه باید آن را تعمیر و هزینه های آن را بپردازد. باید مسائل این چنین و نشتی آب را سریعا به صاحبخانه اطلاع دهید قبل از آنکه آسیب جدی به دیوار یا کف خانه شما وارد شود. اغلب این گونه ریزش آب به دلیل رخنه کردن آب باران است. در تمامی این موارد مسئولیت رسیدگی به تعمیرات بر عهده مالک ولی با هزینه شما است.
- دفع ضایعات مسدود شده: گاهی اوقات بخشی از لوله های زیر سینک نیاز به تعمیر پیدا می کند. گاهی اوقات این تعمیرات به این دلیل است که لوله های زیر سینک حاوی زباله هایی است که نباید داخل آن باشد و به علت سهل انگاری مستاجر از داخل سینک وارد آن شده است. اگر در طول تعمیر متوجه زباله هایی از قبیل یک تکه استخوان مرغ یا چیزهایی مشابه آن شدید نگران نباشید. این وظیفه مستاجر است که هزینه های ناشی از آن را بپردازد.
- نداشتن آب گرم: یک آبگرمکن خوب معمولا بیش از ۸ الی ۱۰ سال عمر می کند. اما به طور معمول نیاز به نگهداری و بررسی کردن میزان درجه حرارت یا شیرهای فشار آن در فواصل زمانی منظم دارد. اگر مستاجر بنا بر هر یک از موارد فوق آبگرم نداشته باشد، تعممیرات آبگرمکن در حوزه مسئولیت های مالک است. در صورتی که مشکل آبگرمکن جدی باشد باید آبگرمکن جدیدی جایگزین آن کنید.
۲- مسئولیت های مالک در رسیدگی به امور الکتریکی
فراهم نمودن محیطی امن برای مستاجر از مسئولیت های مالک است. باید بررسی کنید که تمامی سیستم های الکتریکی ملک به خوبی کار کنند. مشکلات الکتریکی ممکن است ناشی از کار نکردن سوئیچ ها، فیوز چراخ ها، فیوزه های بادکرده و سوکت های شکسته باشد. مسائل جدی تر این موارد شامل شل بودن سیم ها، سوختن و ذوب شدن پریز و سوئیچ ها باشد.
اگر مشکلات الکتریکی ناشی از سهل انگاری مستاجر باشد و مستاجر با مسائل و مشکلات عادی الکتریکی روبرو شد، رسیدگی به این امور از مسئولیت های اوست. اما اگر این مسائل الکتریکی جدی بود، رسیدگی به این امور از مسئولیت های صاحبخانه است. هرگز به عنوان یک صاحبخانه تعمیرات الکتریکی را به تاخیر نیاندازید. حتی اگر ناشی از غفلت مستاجرتان باشد. زیرا به تاخیر انداختن این موارد موجب مرگ و میر یا صدمات جدی به ملک شما خواهد شد.
۳- مسئولیت های مالک در از بین بردن رطوبت، کپک و قارچ
وجود رطوبت، کپک و قارچ در گوشه های خانه موجب عدم رضایت مستاجران شما خواهد شد. همچنین بسته به نوع کپک و قارچ می تواند منجر به خطرات جدی برای سلامتی مستاجران شود. از بین بردن رطوبت، کپک و قارچ از مسئولیت های مالک است. اگر مستاجر شما را از وجود اینگونه موارد آگاه کرد باید در زمان مشخص کارهای مربوط به رسیدگی آن را انجام دهید.
معمولا قارچ ها یا کپک ها در محیط مرطوب رشد می کنند. اگر این موارد ناشی از کوتاهی صاحبخانه در رسیدگی و تعمیر نشتی های آب بعد از درخواست های مکرر مستاجر باشد، رسیدگی به این امور و پرداخت خسارته ای ناشی از آن نیز از مسئولیت های مالک خانه می باشد.
اما اگر وجود کپک یا قارچ ناشی از رعایت نکردن بهداشت توسط مستاجر باشد، تمیز کردن و پرداخت هزینه های ناشی از آن بر دوش مستاجر است.
۴- مسئولیت های مالک در کنترل آفات
این مسئولیت مالکیت است که واحد مسکونی را از آلودگی به آفات حفظ کند. وجود آفات نشان دهنده شرایط نامناسب زندگی است. صاحبخانه باید کنترل آفات را به طور منظم انجام دهد و هزینه های آن را بپردازد. اگر در اجاره نامه ذکر شود که دلایل به وجود آمدن آفات ناشی از کارهای مستاجر باشد پس خود مستاجر باید هزینه های آن را بپردازد. شما به عنوان یک صاحبخانه در حین کنترل آفات باید دلایل به وجود آمدن آن را بفهمید.
کنترل آفات معمولا هزینه های زیادی به همراه دارد. با مشخص کردن علت آن می توانید از هزینه های غیرضروری آن اجتناب کرده و ملک خود را از هزینه های بزرگی حفظ کنید. اگر ملک اجاره ای شما در منطقه ای است مه در معرض مورچه یا موریانه است باید در در فصل های مورد نظر کنترل آفات را به طور جدی دنبال کنید.
هرگز این اشتباه را نکنید و مسئولیت کنترل آفات را بر عهده مستاجر نگذارید. ممکن است شما مستاجری داشته باشید که عادت داشته باشد که غذایش را در فضای باز بگذارد یا محیط اطرافش را به خوبی تمیز نکند. در این شراط حیوانات و آفاتی های خانگی از قبیل موش، جوندگان، مورچه و موریانه زیاد می شوند. اکنون باید بدانید که چه کسی مسئول کنترل آفات است.
۵- مسئولیت های مالک پس از آتش سوزی
از دست دادن بخشی از ملک یا کل آن در آتش سوزی بسیار وحشتناک است. در چنین شرایطی تعمیر واحد اجاره ای و تبدیل آن به مکانی قابل سکونت در اسرع وقت از مسئولیت های مالک است. آما آتش سوزی باعث ایجاد سوالات زیادی برای صاحبخانه و مستاجر می شود.
ممکن است صاحبخانه پیش خود فکر کند که مستاجر مسئول آتش سوزی باشد. زیرا آتش سوزی خسارت مالی بزرگی به صاحبخانه وارد می کند. مالکانی که ملکشان بیمه باشد می توانند از این خسارت مالی در امان باشند. اما با این حال باید مبلغی را بپردازند.
در طی فرایند آتش سوزی ممکن است مستاجرتمامی اموال خود را از دست بدهد و امیدوار باشد که صاحبخانه هزینه آن را بپردازد. مستاجر دیگر مکانی برای زندگی ندارد و ممکن است به طور کامل در آتش سوزی از بین رفته باشد یا دیگر برای زندگی امن نباشد. در این شرایط ممکن است مستاجر از صاحبخانه بخواهد تا مبلغ اجاره اش را به او بازگرداند یا مکان دیگری برای او فراهم کند.
بعد از آتش سوزی، رسیدگی به تعمیرات و پرداخت هزینه های ناشی از خسارت آن از مسئولیت های مالک است. صاحبخانه مسئول از دست رفتن اموال مستاجر نیست. اما اگر آتش سوزی ناشی از سهل انگاری مستاجر باشد، پرداخت کلیه هزینه های ناشی از جبران خسارت بر اساس قرار داد اجاره نامه بر عهده مستاجر می باشد.
اگر آتش سوزی بر اساس غفلت مالک خانه باشد و ربطی به شرایط محیطی نداشته باشد مستاجر می تواند به صورت قانونی از صاحبخانه خود بابت خسارات وارد شده شکایت کند. از طرفی اگر رسیدگی به تعمیرات آتش سوزی در زمان مناسبی نیست یا بسیار زمانبر باشد هر یک از طرفین می توانند قرار داد پایان دهند.
نتیجه گیری
اجاره نامه نقش مهمی در مشخص کردن مسئولیت های مالک برای تعمیرات دارد. باید در هنگام عقد قرار داد و نوشتن اجاره نامه هر یک از مسئولیت های مالک خانه را کامل و شفاف تعیین کنید.
بازدیدها: ۸۲۳